Kącik młodego przyrodnika – Zimowa stołówka dla skrzydlatych przyjaciół
Pierwszy śnieg już za nami, zima w pełni, dlatego warto pamiętać o ptakach, dla których okres ten jest wyjątkowo trudny. Jedną z najpopularniejszych form ochrony skrzydlatych przyjaciół jest ich dokarmianie.
Ptaki możemy dokarmiać wszędzie, zarówno w ich naturalnych miejscach żerowania (cieki, zbiorniki wodne, pole) jak i specjalnie do tego przeznaczonych miejscach czyli w karmnikach. Wybierzmy miejsce zaciszne, osłonięte przed wiatrem. Ptaki unikają miejsc o ograniczonej przestrzeni, skąd trudno uciec w razie zagrożenia. Decydując się na odpowiedzialne dokarmianie zastanówmy się jakie gatunki ptaków przebywają w naszej okolicy i jaki pokarm będzie dla nich najbardziej odpowiedni.
Dokarmianie ptaków to duża odpowiedzialność. Jeśli jest źle zorganizowane może ptakom bardziej zaszkodzić niż chłód czy głód.
ZASADY WYKONANIA KARMNIKA I JEGO LOKALIZACJA
- Karmnik wykonajmy z materiałów trwałych o stabilnej konstrukcji, pamiętając o dużym dachu, chroniącym pożywienie przed opadami śniegu i deszczu.
- Karmnik na słupku zlokalizujmy w pobliżu zadrzewień i krzewów, które zapewnią ptakom bezpieczeństwo.
- Karmnik postawmy w miejscu niedostępnym dla drapieżników (np. kotów).
- Nieodpowiednim miejscem są duże balkonowe okna, przeszklone werandy. Spłoszone, zdezorientowane ptaki mogą rozbić się o szyby.
- Utrzymujmy czystość w karmniku. Regularnie usuwajmy z niego niezjedzone resztki pokarmu i odchody ptaków, by zapobiec przenoszeniu się chorób.
ZASADY DOKARMIANIA PTAKÓW
- Ptaki dokarmiajmy tylko zimą.
- Dokarmianie rozpocznijmy obserwując pogodę. Gdy pojawią się pierwsze przymrozki i śnieg, wówczas ptaki zostaną odcięte od naturalnych źródeł pokarmu.
- Bardzo ważna jest systematyczność. Jeśli już zaczęliśmy dokarmiać, róbmy to regularnie. Zaglądajmy do karmnika codziennie. Ptaki bardzo szybko przyzwyczajają się do korzystania ze „stołówki”. Przestają wówczas poszukiwać pokarmu w naturalnym środowisku.
- Pokarm musi być zawsze świeży, nie może być zepsuty i spleśniały.
- Podawajmy pokarm naturalny: nasiona zbóż, kukurydzy, słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane, owoce jarzębiny, nasiona roślin dziko rosnących. Można także wieszać kawałki niesolonej słoniny, kule tłuszczowo – nasienne. Pamiętajmy jednak o tym by słonina nie wisiała dłużej niż 3-4 tygodnie. Nawet jeśli ptaki jej nie zjedzą trzeba ją wyrzucić, gdyż po tym czasie jest już zjełczała i szkodzi ptakom.
- Posadźmy w ogrodzie rośliny, na których przez jesień i zimę utrzymują się owoce stanowiące naturalny pokarm dla ptaków (np. bez koralowy, jarząb pospolity, dzika róża, bez czarny, kalina koralowa, głóg, berberys). Pozostawmy w ogrodach wysokie chwasty, na których ptaki będą żerować.
- Nie podawajmy białego pieczywa, pokarmów solonych, produktów zepsutych oraz resztek z naszego stołu. Mogą powodować one choroby, a nawet śmierć ptaków.
- Zapewnijmy ptakom poidełko z czystą i świeżą wodą do picia !
- Dokarmianie zakończmy wczesną wiosną, kiedy ptaki są już w stanie łatwo zdobyć samodzielnie pożywienie.
Zimowe dokarmianie przyciąga różne gatunki ptaków.
Trudno określić skład uniwersalnego pokarmu – każdy gatunek lubi co innego:
– wróble, mazurki – proso, drobne kasze, słonecznik.
– sikory, szczygły, dzwońce, kowaliki, zięby,czyżyki, gile: nasiona oleiste – konopia, rzepik, słonecznik, len, mak, płatki owsiane, nasiona roślin dziko rosnących, nasiona prosa, owsa, rozdrobnione nasiona dyni.
– grubodzioby, kowaliki: pestki owoców, orzechy, słonecznik.
– kosy, kwiczoły, rudziki, trznadle: owoce i nasiona roślin dziko żyjących, nasiona owsa, prosa, lnu i konopi, suche lub namoczone płatki ryżowe i owsiane, pokrojone jabłka i gruszki, jarzębina, ogryzki, jarzyny gotowane bez soli.
– sikory, kowaliki, dzięcioły, sójki: mieszanka tłuszczowa z nasionami oleistymi: łój (nie należy używać margaryny i tłuszczów technicznych) + nasiona oleiste (konopia, słonecznik, rzepik, ale także len, mak, rzepak, rozdrobnione pestki dyni i ogórka, kukurydza, pszenica oraz nasiona drzew iglastych dla sikor leśnych).
– sierpówki, gołębie, kawki, gawrony: pszenica i grube kasze.
– kaczki, łabędzie: gotowane warzywa bez soli, ziarna zbóż.
– kuropatwy i bażanty: buraki pastewne i cukrowe, marchew w powiązaniu z pośladem z gryką, prosa, jęczmienia, pszenicy, owsa.
Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu.
Życzymy wielu ciekawych obserwacji ornitologicznych !
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z akcji dokarmiania ptaków prowadzonych przez przedszkolaków i uczniów w ramach uczestnictwa w konkursie „Szkolny karmnik” organizowanych w latach ubiegłych przez Zespół ds. Kozienickiego Parku Krajobrazowego.