Dzień Grzyba w Chojnowskim Parku Krajobrazowym
Dwudziestego czwartego września przypada Dzień Grzyba. Z tej okazji zaprosiliśmy uczniów Szkoły Podstawowej w Zalesiu Górnym na zajęcia terenowe.
Podczas wycieczki oglądaliśmy m.in. czubajki kanie oraz uczyliśmy się, jak odróżnić je od śmiertelnie trujących muchomorów sromotnikowych, a także podziwialiśmy maślanki wiązkowe, purchawki, hubiaki, pniarki i inne grzyby. Zebraliśmy także trochę podgrzybków brunatnych i zajączków.
Jednym z ciekawszych grzybów, jakie znaleźliśmy był sromotnik smrodliwy Fallus impudicus.
Grzyb ten roztacza wokół siebie dosyć nieprzyjemną woń i często jest obsiądnięty przez muchy. Zapach, podobnie jak w przypadku kwiatów, ma za zadanie zwabienie owadów. Jednak ponieważ sromotnikowi nie zależy na pszczołach czy trzmielach, roztacza on wokoło siebie woń padliny, która zwabia właśnie muchy. Muchy objadają wydzielającą zapach „główkę” grzyba, a potem roznoszą zarodniki z odchodami oraz na własnym ciele.
Młody sromotnik wstydliwy nosi nazwę „czarciego jaja” – i takiego sromotnika także mieliśmy szczęście spotkać. W takiej formie bywa on jadany przez niektórych zapalonych grzybiarzy i ponoć posiada znaczne właściwości lecznicze. Podobno pomaga on goić rany, wrzody, odleżyny, reumatyzm, ukąszenia oraz ból zębów, a także leczy choroby nerek, astmę, gruźlicę czy nadciśnienie.
Do jedzenia nadaje się białe wnętrze czarciego jaja; można je smażyć lub jeść na surowo. Wbrew nazwie, sromotnik smrodliwy nie jest spokrewniony z trującym muchomorem sromotnikowym.
Podczas Dnia Grzyba uczyliśmy się także o budowie grzybów, ich odżywianiu oraz rozwiązaliśmy konkurs o grzybach – „Prawda czy mit?”. Pary, które zdobyły najwięcej punktów otrzymały od nas grzybowe upominki.
Serdecznie zapraszamy na nasze wycieczki terenowe!
{gallery}aktualnosci/chojnowski-park/02-10-2020 dzien grzyba{/gallery}
Fot. Archiwum MZPK.
MZPK nie wyraża zgody na wykorzystywanie zdjęć przez inne podmioty.