Tajemniczy świat grzybów czarkowatych
Być może napotkaliście podczas swoich leśnych wędrówek pewien ciekawy organizm. Intensywny czerwony kolor i charakterystyczny misowaty kształt to charakterystyczne cechy czarki (Sarcoscypha). W naszym kraju występują trzy gatunki tego grzyba, a mianowicie czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea (Gray) Boud.), czarka jurajska (Sarcoscypha jurana (Boud.) Baral) oraz czarka austriacka (Sarcoscypha austriaca (O. Beck ex Sacc.) Boud.). Wszystkie z nich zarówno pod kątem kształtu i rozmiaru jak i koloru są bardzo do siebie podobne. Z racji tego rozróżnienie konkretnego gatunku jest bardzo trudnym zadaniem możliwym dopiero przy użyciu mikroskopu. Wszystkie trzy gatunki występujące w naszym kraju są jadalne nawet na surowo. Smakosze tych grzybów porównują ich smak i konsystencje do rzodkiewki. Musimy jednak pamiętać, że ten pojawiający się wczesną wiosną grzyb jest dosyć rzadki. Czarka austriacka była jeszcze do 2014r gatunkiem chronionym. Dopiero 9 października 2014r. została ona wykreślona z listy gatunków chronionych. Czarki należą do saprotrofów. Oznacza to, że są organizmami cudzożywnymi pobierającymi energię z martwych szczątków organicznych. Rośnie ona na gałązkach drzew liściastych, najczęściej na wierzbach, olszach, klonach, w wilgotnych lasach, głównie łęgowych, najchętniej na obszarach górskich i podgórskich. W ostatnich dniach udało nam się zaobserwować na terenie naszego Parku piękny okaz tego gatunku. Serdecznie więc zapraszamy do odwiedzin Brudzeńskiego Parku Krajobrazowego, a może i wam uda się natknąć na tego jakże pięknego grzyba. Jednocześnie zachęcamy do uwiecznieniu tego pięknego organizmu na fotografii i pozostawieniu go dla kolejnych leśnych podróżników tak jak zrobiliśmy to my.