Trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica)
Wędrując zimową porą po lesie możemy spotkać wyglądającego bardzo apetycznie grzyba, a jest nim trzęsak pomarańczowożółty Tremella mesenterica.
Owocnik tego grzyba jest lśniący, pofałdowany, o galaretowanej konsystencji, najczęściej żółtej lub pomarańczowej. Starzejąc się blaknie i częściowo rozpływa.
Trzęsaka znaleźć można na opadłych gałęziach drzew liściastych: buków, dębów, leszczyn. Owocuje w ciągu całego roku, w szczególności jesienią i zimą.
Trzęsak pomarańczowożółty jest grzybem jadalnym, chociaż nie ma wyrazistego smaku. Na Wyspach Brytyjskich zwany jest masłem wiedźm. Jadany jest w Rosji i Chinach. Służy jako dodatek do sałatek lub do sporządzania zup. Trzęsaki można marynować, suszyć, mrozić po ugotowaniu.
Trzęsaki mają działanie prozdrowotne, immunostymulujące. Zawierają witaminy z grupy B.